Page 15 - DNK Maart/April 2020
P. 15

 DNK
15
Mijn medescholieren eisen dat ik ze alcohol verkoop
Beste Kim,
Ik heb een eigenlijk best wel heel vervelend probleem. Ik zit nog op school maar werk op zaterdag in de supermarkt achter de kassa. Dat is mijn bijbaantje. Leuk, en je verdient er wat centen mee, maar er zit ook een minder leuke kant aan. Jongens van mijn school, die nog geen 18 jaar oud zijn, zetten mij onder druk om alcohol aan hen te verkopen. Maar dat mag helemaal niet! Nu hebben ze me laatst zelfs onder druk gezet om dit tóch te doen. Hierdoor voel ik me erg onzeker en bang. Wat moet ik doen?
Groetjes, Rianne
Heb jij ook een vraag aan Kim?
Stuur ‘m per mail naar veiligindewinkel@fhkn.nl of per post naar
DNK, t.a.v. Kim,
Postbus 7001, 6710 CB Ede.
Beste Rianne,
Dat is inderdaad een heel vervelend probleem, zeg. Een beetje laf ook van die jongens, hoor: met z’n allen tegen jou. Maar geef niet toe en hou je rug recht! Ik zal je enkele tips geven die je hierbij kunnen helpen.
Weet in ieder geval dat je de wet achter je hebt staan. Jongeren onder 18 jaar mogen geen alcohol kopen. Dat kun je hen zeggen. En jij mag het hen óók niet verkopen. Doe je dat wel, dan kan de supermarkt een forse boete krijgen. Daar zou jij dan de oorzaak van zijn. Dat wil toch niemand?!
Heb je van je supermarktmanager trouwens de introductiecursus over alcoholverkoop en
omgaan met agressie en geweld aangeboden gekregen? Zo niet, vraag er dan om. Sommige supermarkten hebben hun eigen trainingen. Maar je kunt ook terecht op de website www.veiligwerkenindewinkel.nl waar je
gratis de online-training Verkopen van alcohol & tabak kunt volgen. Daarmee ben je beter voorbereid op vervelende situaties en kun je er gemakkelijker mee omgaan.
Ook nog tip die je direct kunt toepassen.
Praat erover met een oudere collega of je leidinggevende en vraag of je hem of haar erbij kan roepen als zich een probleem voordoet. Hij of zij kan die jongens ongetwijfeld heel goed uitleggen waarom het écht geen goed idee is om alcohol aan hen te verkopen.
Vallen de jongens je tot slot ook nog buiten
de supermarkt lastig, dan moet je misschien overwegen hulp van anderen in te schakelen, zoals een docent van school of je ouders. Want dan begint het op serieuze bedreiging en pesten te lijken, en daar moet hoe dan ook tegen opgetreden worden.
Succes Rianne. Hou je haaks!


   12   13   14   15   16